Nie od dziś wiadomo, że orzechy należą do żywności silnie alergizującej, dlatego też niektóre osoby nie mogą ich spożywać. Wprowadzanie orzechów do diety dziecka także powinno się odbywać pod szczególną kontrolą, bo mogą uczulać.
Z czego są pasy orzechowe?
Każdy z nas lubi słodkie produkty spożywcze, bo skutecznie poprawiają nam nastrój. Pomijając klasyczne słodycze, w sprzedaży znajdziemy wiele kremów czekoladowych czy smakowych, które w swoim składzie mają sporo cukru. Oczywiście takich produktów lepiej unikać i zastąpić je naturalnymi produktami bez cukru. Może to być pasta orzechowa sklep ze zdrową żywnością na pewno będzie ją posiadał w swoim asortymencie. Jednak i przy wyborze takich produktów trzeba uważnie czytać etykiety, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich cukier, tłuszcz czy sól. Pasty orzechowe są nazywane masłami orzechowymi ze względu na swoją konsystencję. Można je kupić lub samodzielnie przygotować w domu, gdyż jedyne czego nam do niej potrzeba to orzechów i blendera. Można je wcześniej nieco uprażyć, aby były bardziej aromatyczne, a następnie dokładnie zmielić na jednolitą, płynną masę. Taką pastą można smarować pieczywo, naleśniki, dodawać do placuszków, ciasteczek czy nawet jeść wprost ze słoiczka łyżeczką. Jest ona zdrową alternatywą dla popularnych smarowideł, które zawierają mnóstwo niepotrzebnych dodatków. Z pewnością pasta orzechowa zasmakuje naszym dzieciom, zwłaszcza jeżeli będzie zrobiona z orzechów nerkowca, które są naturalnie słodkie.
Co prawda orzechy nie są tanią przekąską, dlatego też pasty z nich nie są tanie. Jednak warto je mieć, bo są bogate w cenne witaminy i minerały. Na pewno ich samodzielne przygotowanie pozwoli nam zaoszczędzić sporo pieniędzy, bo orzechy można kupować na wagę.