Orzechy są bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Najzdrowsze są włoskie i brazylijskie, ale sporo składników odżywczych mają także laskowe, nerkowca, czy arachidowe popularnie nazywane fistaszkami. Takie bakalie są świetną przekąską w przerwie między głównymi posiłkami.
Jak zrobić porcję masła orzechowego?
Różne rodzaje orzechów powinny stanowić jeden z głównych elementów zdrowej diety. Są one dość kalorycznym produktem, ale też bardzo pożywnym i smacznym. Najczęściej z orzechów jest robione masło orzechowe naturalne. Składa się ono tylko ze zmielonych orzeszków. Im dłużej będziemy je mielić, tym delikatniejszy produkt uzyskamy. Na rynku znajdziemy masła z orzechów arachidowych, które jest najpopularniejsze i też najtańsze. Na półkach sklepowych są dostępne ich różne rodzaje, ze solą, z cukrem, albo sztucznymi dodatkami. Najbezpieczniej je kupić w sklepie z ekologiczną żywnością i zwrócić uwagę, czy są w stu procentach naturalne, albo samodzielnie wykonać w domu przy pomocy blendera. Jeżeli lubimy słodkie smaki, to z pewnością zasmakuje nam masło z orzechów nerkowca, a jeżeli wolimy intensywny, orzechowy smak, to laskowe będą idealne. Produkt ma dość gęstą konsystencje, a oddzielanie się oleju od reszty masy jest naturalnym procesem. Warto wypróbować wszystkich gatunków maseł, ponieważ każdy ma nieco odmienny smak i nadaje się jako dodatek do innych potraw. Można je także jeść samo łyżeczką ze słoika, albo na kanapce. Większość dzieci uwielbia jego smak, co cieszy rodziców.
Masło orzechowe jest doskonałą alternatywą popularnych kremów czekoladowych, które w swoim składzie zawierają sporo cukru, niezdrowego oleju palmowego, oraz innych dodatków. Pomimo, że jest ono kaloryczne, to są to bardzo zdrowe kalorie, które w umiarkowanej ilości na pewno nam nie zaszkodzą.