Worki do sianokiszonki wpływają na to, w jakich warunkach jest ona przechowywana. Jeśli worki nie są sprawdzone, to niestety może się okazać, że kiszonka będzie pleśnieć. Poza tym na jej trwałość wpływa także sposób wiązania worków.
Worki do sianokiszonki i skuteczne wiązanie
Mogą być one bowiem naprawdę znakomite, ale jeśli ktoś nie będzie potrafił ich odpowiednio zawiązać, to niestety, ale większość sianokiszonki może być później do wyrzucenia. Na początek należy zaopatrzyć się w polecane worki do sianokiszonki. Są to na pewno białe worki, bowiem te zielone okazują się mniej trwałe. Ciężko to wyjaśnić, ale tak w istocie jest. Poza zakupem odpowiednich worków trzeba się także skupić na tym, aby, jak zostało już wspomniane, odpowiednio zawiązać worki. Przede wszystkim worki powinny być wiązane jak najbliżej balota, jak się da. Dzięki temu nie będzie się wewnątrz gromadziło zbyt dużo powietrza. Całość będzie przez cały czas zbita, więc nie będzie tak dużej możliwości, aby działy się wewnątrz jakieś procesy gnilne. Trzeba w ten sposób szczelnie zamknąć worek, początkowo dokładnie go skręcając blisko balota, a później jak najniżej zawiązując. Ważne, aby do wiązania użyć maksimum siły, aby worek był ściągnięty jak najmocniej. Następnie należy załamać tak zwany kaptur, czyli pozostałą część materiału, która wystaje nad wiązaniem. Trzeba ją zagiąć, żeby nie dostawało się przez nią powietrze. Następnie bardzo mocno trzeba związać worek u góry, tam gdzie został on zgięty. Od tego, jak solidnie wykonana będzie ta praca, zależy dobro sianokiszonki.
Na koniec worki z sianokiszonką są zwykle obracane do góry nogami, aby jeszcze dodatkowo nic się tam do nich nie dostało. Ważne, aby cały proces przeprowadzić jak najlepiej, bowiem wówczas nie będzie trzeba się martwić o to, jakie będą efekty.