Chlorella to nowy trend jeżeli chodzi o zdrową żywność, coraz więcej ludzi spożywa chlorellę, dlaczego? Jest to alga, a więc zawiera sporo mikroelementów, do tego witamin i bardzo dużo chlorofilu, dzięki czemu zjedzenie łyżeczki chlorelli do sałatki jest równoważna, ze zjedzeniem 2 zielonych warzyw.
Zdrowotne algi słodkowodne
Chlorella to słodkowodna alga, która jest bombą witaminową i mineralną. Zawierają sporo witamin takich jak K,B A, D,E, oprócz tego zawiera sporo mikroelementów takich jak żelaza, kobaltu, potasu, magnezu, wapnia oraz cynku, które sa niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe, zawiera ona 19 aminokwasów, zaś jeżeli chodzi o skład, to jest to 60 procentach białko, w 30 procentach węglowodan i w 10 procentach tłuszcz. Tak więc, nienadaremno, jest idealna dla wegan, którzy nie jedzą mięsa ani nabiału. Warto pamiętać, że chlorella – dawkowanie jest bardzo przydatna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, nie chodzi tutaj o to, ze ona przyspiesza przemianę materii, bardziej chodzi o to, ze dostarcza ona mikroelementów osobom, które się odchudzają i nie dostarczają organizmowi odpowiednich wartości odżywczych, bo powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze się to da. Ponadto chlorella usuwa metale ciężkie z organizmu, które zalegają oraz jest genialna dla osób, które nadużywają alkoholu oraz palą papierosy, ponieważ organizm dzięki tej aldze jest w stanie szybciej się zregenerować, poprzez pozbycie się toksyn. To chyba najważniejsza cecha algi słodkowodnej.
Warto pamiętać, że algi mają mnóstwo jodu, dlatego nie każda osoba z problemami tarczycowymi może chlorellę oraz inne algi jeść, nawet w suplementach, na początku, warto się przebadać i zobaczyć co nam dolega, a dopiero potem stosować wszelkiego rodzaju specyfiki.